WRITE TO RUSSIA

 


Afbeelding met faƧade, gevangenis


Via de Russische Quakers van het Friends House Moscow werd ik op het volgende bericht geattendeerd. De organisatie “Rights in Russia” (RiR) heeft een nieuw project gestart met de naam “Write to Russia”. Het project moedigt Engelssprekende en schrijvende mensen aan om brieven te schrijven, waarmee ze de politieke gevangenen in Rusland kunnen ondersteunen. Nu is het natuurlijk geen toeval dat onze Russische Vrienden dit bericht verspreiden. Sinds het ontstaan van de Quakers is het bijstaan van gevangenen een belangrijke taak geweest waarmee uiting gegeven wordt aan een belangrijk Quaker getuigenis. In de rumoerige en onstuimige ontstaansperiode van de Quakers kwamen sommige Vrienden door hun optreden in de gevangenis terecht, waar zij zich door eigen ervaring bewust werden van de erbarmelijke toestanden die daar heersten. Zij kregen zorg en ondersteuning van andere Vrienden, die al snel hun hulp uitbreidden tot andere gevangenen. Deze Vrienden probeerden het leed van de mensen te verzachten en begonnen ook les te geven aan de kinderen van de gevangenen, om ze meer kansen te geven op een normaal bestaan. In later jaren is vooral de naam van Elizabeth Fry (1780- 1845) bekend geworden door haar werk in de gevangenis. Dit getuigenis wordt tot op de dag van vandaag nog uitgedragen. Vrienden bezoeken ook nu nog gevangenen en bekommeren zich om hun re-integratie.

Er zijn voor het schrijven van de brieven wel een paar spelregels: Het Federale Penitentiaire Systeem in Rusland staat geen brieven toe voor gevangenen die geschreven zijn in een andere taal dan het Russisch. Geen zorgen; het project biedt de mogelijkheid je brief te vertalen. Je kunt gewoon je brief in het Engels opstellen en aan RiR toesturen en deze vertaalt vervolgens de brief in het Russisch.

De brieven worden per traditionele post verzonden, dat betekent dat ze geprint, in een envelop en met een postzegel, op de bus gaan. Postzegels kosten geld, per brief een bedrag € 2,55 voor de porto. Vandaar heeft AMV een startbedrag overgemaakt voor de eerste 20 brieven. Mochten ook andere Maandvergaderingen ons voorbeeld volgen, zou mogelijk het QHF dit stukje financiĆ«le support kunnen overnemen.

Je kunt voor 2 opties kiezen: de organisatie Rights in Russia stuurt de brief namens jou voor je op naar de gevangenis, of ze sturen de brief terug naar je adres, zodat je de brief persoonlijk kan ondertekenen. De organisatie RiR zorgt ervoor dat er een voorgeschreven envelop bij je brief zit, in het Russisch, aan de betreffende gevangenis.

Russische gevangenen hebben het recht om zelf ook brieven te schrijven. Dit moet natuurlijk ook in het Russisch en zal wel van de nodige censuur voorzien worden. Het is zelfs verre van zeker, of alle gevangenen ook in staat worden gesteld van dit recht gebruik te maken.  Als je een brief in het Russisch terugkrijgt, kan RiR je weer helpen de brief in het Engels te vertalen, maar kun je ook bij Russische vrienden uit ons netwerk terecht.

Op de website van RiR vind je veel informatie over Russische gevangenen en de achtergrond van hun zaak. Graag dit initiatief ook delen met andere Vrienden.

De eerste brief vanuit de Amsterdamse Maandvergadering is al de deur uit (7-1-24).

Dick Meijaard

   Afbeelding met tekst, Lettertype, Graphics, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving 

https://www.rightsinrussia.org/write-to-russia/